Vaccinarea este absolut vitală atunci când vreţi ca pisica dumneavostră să fie sănătoasă. Un aspect foarte important când vorbim despre vaccinare este acela că, atunci când aduceţi pisica la vaccin ea primeşte şi o consultaţie generală. În acest mod, medicul veterinar poate să observe dacă starea de sănătate a pisicii dumneavoastră este afectată.
Toate pisicile trebuie vaccinate? De ce?
Da, medicii veterinari recomandă ca toate pisicile să fie vaccinate, chiar dacă ele locuiesc doar în casă.
Motivul pentru care pisicile care locuiesc strict în casă trebuie vaccinate, este faptul că ele pot lua contact cu exteriorul prin intermediul dumneavoastră sau pot ieși afară în mod accidental.
Ce tipuri de vaccin există pentru pisici?
Vaccinuri vii atenuate
Aceste vaccinuri conţin virusul viu (sau bacterie), dar mai puţin infecţios, însă capabil să determine un răspuns imun puternic. Vaccinul are toate componentele virusului original, dar acesta a fost modificat genetic astfel încât să nu apară infecţia naturală. În această categorie intră virusul panleucopeniei feline, virusul rinotraheitei virale feline, calicivirus felin şi clamidioza felină (Chlamydophila felis).
Panleucopenia felină –boala foarte contagioasă, cu o mortalitate ridicată mai ales la puii de pisică. Are o simptomatologie predominant gastrointestinală, caracterizată prin lipsa poftei de mâncare, vomă şi diaree.
Rinotraheita -boala contagioasă care se caracterizează prin afectarea aparatului respirator, respectiv porţiunea anterioară a acestuia (cavităţile nazale, faringele şi traheea) şi conjuctivită (inflamaţia mucoasei ce înconjoară ochiul şi a ploapei a treia). Principalele simptome sunt reprezentate de: strănut, clipit excesiv, lăcrimare în exces, conjunctivită şi secreţii nazale de diferite consistenţe (apoasă şi clară până la purulentă galben-verzuie).
Caliciviroza– boală contagioasă care se caracterizează prin afectarea porţiunii anterioare a căilor respiratorii şi a ochilor, la fel ca în cazul rinotraheitei, caracterizându-se de asemenea prin: strănut, clipit excesiv, lăcrimare în exces, conjunctivită şi secreţii nazale de diferite consistenţe (apoasă şi clară până la purulentă galben-verzuie). Spre deosebire de rinotraheita, în multe cazuri, caliciviroza se deosebeşte prin apariţia unor ulcere la nivelul limbii, cerului gurii, gingii, buze sau nas. Din această cauză veţi observa o salivare excesivă întrucât ulcerele sunt extrem de dureroase.
Clamidioza felină – o boală care determină inflamaţia conjunctivei (conjunctivită) şi ocazional poate determina semne de rinită, precum strănut sau secreţii nazale.
Vaccinuri inactivate
Vaccinurile inactivate conţin un virus distrus prin procedee biomoleculare, incapabil de a se replica în organism şi care trebuie însoţit de anumiţi excipienţi proteici, precum adjuvanţii, absolut necesari în crearea unui răspuns imunitar adecvat. Aici putem vorbi despre Leucemia felină şi de Rabie.
Leucemia felină – este provocată de un retrovirus, care se poate găsi în saliva pisicilor infectate, dar şi în fecale, urina şi lapte. Pisicile care intră în contact cu acest virus pot reacţiona diferit, în funcţie de încărcătură virală cu care intră în contact şi sistemul de apărare al corpului. Virusul poate fi eliminat din corp după câteva luni, poate rămâne în stare latentă la nivelul ţesuturilor sau poate determina boala cu caracter progresiv, caracterizată prin scăderea sistemului imunitar, anemie şi limfom.
Rabia – această boală este o zoonoză, ceea ce înseamnă că ea se poate transmite şi la oameni. Virusul se găseşte în saliva animalelor infectate şi este transmis prin muşcătură. Foarte important este că această boală este fatală, animalul infectat manifestând fenomene nervoase.
*Vaccinarea antirabică a pisicilor este obligatorie pe teritoriul României.
De la ce vârstă se pot vaccina pisicuţele?
Atunci când aveţi un pui de pisică, medicii noştri veterinari recomandă ca prima vizită la cabinet să fie în jurul vârstei de 6-7 săptămâni pentru prima consultaţie, examen coproparazitologic/deparazitare internă/externă, test rapid pentru leucemia felină.
Prima vaccinare se realizează la vârsta de 8-9 săptămâni, pentru Panleucopenie, Rinotraheită, Caliciviroză şi Clamidioză.
A doua vaccinare se realizează la vârsta de 12-13 săptămâni pentru rapel (Panleucopenie, Rinotraheită, Caliciviroză, Clamidioză) şi pentru Leucemia felină.
Există şi o a treia vaccinare, care se realizează la vârsta de 16-17 săptămâni sau după 4 săptămâni de la a doua vaccinare, unde se realizează al 2 lea rapel plus vaccinarea antirabică.
Vârsta pisicuţei | Vaccin | Rapel | Status imunitar |
8-9 săptămâni | RCPCh | Rinotraheită Calicivirovă Panleucopenie Clamidioză | |
12-13 săptămâni | Felv | RCPCh | Rinotraheită Calicivirovă Panleucopenie Clamidioză Leucemia felină |
16-17 săptămâni | Rabie | RCPChFelv | Rinotraheită Calicivirovă Panleucopenie Clamidioză Leucemia felină Rabie |
Care sunt efectele secundare vaccinării?
În ziua vaccinării, precum şi a doua zi, pisicuţa dumneavoastră poate să fie letargică, să aibe un apetit scăzut, să observaţi o umflătură la locul vaccinării, strănut sau tuse. Dacă apare una din aceste reacţii sau orice altă reacţie adversă vă recomandăm să anunţaţi medical veterinar.

