Testarea alergică la câine și pisică 

Testarea alergică este o metodă de diagnostic al sensibilităților la alergenii din mediu ai pacientului testat. În urma unui consult dermatologic, împreună cu medicul veterinar, puteți decide dacă animăluțul poate fi testat alergic. Testarea alergică se poate realiza prin 2 metode la noi în clinică: intradermică sau serologică. 

Testarea alergică intradermică se face sub sedare și presupune injectarea unei cantități mici de alergen în dermul pacientului. Rezultatele se pot interpreta în câteva minute, iar pacientul poate pleca din clinică la scurt timp după trezire. Testarea intradermică testează un număr limitat de alergeni, de obicei cei mai comuni, dar și cei particulari, în funcție de simptomatologia și istoricul dermatologic al pacientului. 

Pregătirea pacientului constă inițial în evitarea anumitor medicamente care pot influența rezultatele testării și tratarea leziunilor existente în zona de testare. 

În ziua testării, pacientul se va prezenta la clinică fără să fi mâncat cu 8 ore înainte. Pentru testare avem nevoie de o zonă dreptunghiulară lipsită de blană sau leziuni pe una dintre lateralele corpului. 

Testarea serologică presupune recoltarea a cel puțin 5 ml de sânge. Sângele recoltat este centrifugat pentru exprimarea serului. Serul se transferă într-un recipient special și este trimis către unul dintre laboratoarele cu care colaborează clinica. Rezultatele se primesc într-o perioadă variabilă, în medie fiind de 7-14 zile. 

Pentru recoltare, pacientul nu trebuie să țină dietă alimentară, iar externarea pacientului se realizează imediat după recoltare. Se poate testa o gamă variată de alergeni, singura limitare fiind cantitatea de ser recoltată. 

Testarea alergică la animale, spre deosebire de oameni, se face doar pentru alergenii din mediu, nu și pentru alergenii alimentari. Pentru a depista și diagnostica intoleranțele alimentare, protocolul clinicii noastre presupune o dietă de excludere de 8 săptămâni, urmată de provocarea acesteia. (Mai multe detalii despre intoleranțele alimentare vor fi prezentate într-un articol viitor). Alergenii din mediu testați pot fi: polenuri, epitelii, insecte, alergeni respiratori, fungi etc. 

Rezultatele testării alergice sunt interpretate și utilizate pentru imunoterapia alergen-specifică. Imunoterapia alergen-specifică este singura metodă demonstrată științific care tratează și ameliorează simptomele dermatitei atopice.

Dacă și companionul tău prezintă prurit sezonier, dermatite recurente sau otite recidivante, te așteptăm cu el la un consult dermatologic pentru a putea identifica alergenii din mediu ce îl sensibilizează! 

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziție telefonic, prin WhatsApp sau e-mail.

BLOG-ul VETCARE

Citește mai mult