Formațiunile auriculare polipoide sunt de tipul:
1. Inflamator- sunt cele mai comune și apar în urma unei otite cronice externe sau medii. Inflamația cronică determină proliferarea epiteliului și duce la formarea polipilor.
2. Neoplastic- sunt polipi ce apar rar și pot fi benigni sau maligni.
Polipii cei mai frecvenți sunt cei inflamatori, ei pot fi frecvent unilaterali și mai rar bilaterali. Simptomatologia prezentă frecvent la pacienții cu polip auricular, este reprezentată de secreții auriculare cu aspect purulent, prurit și durere locală. Datorită prezenței polipului, otita adesea răspunde parțial la tratament sau recidivează după oprirea tratamentului topic cu soluții uzuale ce conțin antibiotic, antifungic și antiinflamator.
Tratamentul este chirurgical cu abordarea polipului prin conductul auditiv extern sub anestezie generală și analgezie adaptată fiecărui pacient. Postoperator pacienții pot prezenta:
- sângerări ușoare ce pot dura de la câteva ore la 24‑48 ore post excizie;
- sindromul Horner (ptoza pleoapei superioare, mioză, enoftalmie, protruzia pleoapei a treia) poate apărea la pacienții la care polipul auricular este situat și la nivelul urechii medii și se remediază complet între 1‑3 luni;
- prurit sau disconfort.
În continuare vă prezentăm 3 pacienți felini tratați cu succes de echipa Vetcare:
Miți, femela sterilizată, 9 ani, rasa Europeană, cu istoric de otită cronică unilaterală recurentă de 2 ani. La examenul otoscopic pacientul prezenta secreții purulente și cruste maronii. Examenul citologic a confirmat prezența otitei unilaterale bacteriene. Sub anestezie generală s-a realizat lavajul auricular și s-a observat prezența unei formațiuni conopidiforme ce obstruează conductul auditiv extern complet. Am continuat apoi cu excizia formațiunii, iar Miți a continuat tratamentul post operator acasă, revenind la recontroale periodice unde nu s-a mai notat reapariția otitei.



Troia, femela sterilizată, 9 luni, rasa Europeană, a venit la consult dermatologic datorită otitei unilaterale cronice recidivante, tratată de către proprietari cu picături topice locale timp de 2 luni. La examenul clinic prezenta secreții purulente și durere la nivelul conductului auditiv drept. Sub anestezie generală după lavaj am descoperit o formațiune ce obstrua 80% din conductul auditiv. În urmă exciziei polipului, Troia a prezentat postoperator sindromul Horner (mioză și protruzia pleoapei a treia), care a dispărut după 4 săptămâni. La recontroalele regulate Troia nu mai prezintă otită.



Boo, mascul castrat, 9 ani, rasa Europeană, a venit la consult datorită secrețiilor purulente și torticolis. În urma examenului citologic am confirmat otita unilaterală bacteriană. După investigațiile preoperatorii, sub anestezie generală am extras un singur polip (care otoscopic părea dublu) de aproximativ 2 cm. Postoperator Boo și-a revenit rapid și urmează să vină la recontrolul de la 14 zile de la intervenție.



Succesul tratamentului otitelor cronice unilaterale sau bilaterale constă în diagnosticul cauzei primare. Investigațiile otologice ce pot fi realizate la noi sunt: citologie, cultură bacteriană cu antibiograma, otoscopie și radiografie. Dacă și patrupedul tău suferă din cauza otitelor recurente te așteptăm cu el la un consult de specialitate dermatologică la dr. Popovici Teodora-Ioana.