Vaccinarea este una dintre cele mai importante măsuri de prevenție și metoda cea mai eficientă de a proteja cățelul de anumite boli contagioase, care sunt grave și îi pot pune viața în pericol.
Vaccinarea se realizează prin injectarea unei cantități mici de antigen viral sau bacterian în corpul animăluţului dumneavoastră. Organismul reacționează rapid la antigen și dezvoltă un sistem de apărare împotriva bolilor specifice.
În momentul în care cățelul vaccinat intră în contact cu virusul, sistemul imunitar recunoaște antigenul și activează în câteva ore sistemul de apărare deja învățat, astfel boala este neutralizată.
Care sunt bolile pentru care sunt cățeii vaccinați?
Sunt 6 boli de bază:
Mai exista și vaccinuri opționale, cum sunt vaccinurile pentru Traheobronșita infecțioasă (Tusea de canisă) cu manifestări respiratorii și Coronaviroza canină cu manifestări digestive.
De la ce vârstă se pot vaccina cățeii?
Prima vaccinare se realizează la vârstă de 6-8 săptămâni pentru Jigodie, Hepatită și Parvoviroză (DHP).
La 8-10 săptămâni se realizează rapelul pentru cele3 boli plus Parainfluență (DHPPi).
La 11-13 săptămâni se realizează rapelul 2 pentru Jigodie, Hepatită, Parvoviroză, Parainfluență și Leptospiroză (DHPPi+L).
La 15-17 săptămâni se face ultimul rapel și se adaugă și vaccinul contra Rabie (DHPPiL+R).
Trebuie menționat faptul că, vaccinarea antirabică este obligatorie pe teritoriul României, conform Legii 258 / 2013 și Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014. Vaccinarea antirabică este însoțită în mod obligatoriu și de microciparea și înregistrarea in RECS (Registru de Evidență a câinilor cu stăpâni).
Opțional, se poate vaccina pentru Tusea de canisă de la vârstă de 6-8 săptămâni, dar în anumite situații, atunci când exista potențial ridicat de îmbolnăvire se poate începe vaccinarea de la 3 săptămâni. Vaccinul pentru Coronaviroză se poate realiza de la vârstă de 5 săptămâni.
Odată ce devin adulți, vaccinarea trebuie făcută la un an de la ultima vaccinare.
Exista efecte secundare?
E posibil că după vaccinare cățelul dumneavoastră să fie mai liniștit, să fie mai somnoros și chiar să mănânce mai puțin, acest lucru se datorează sistemului imunitar care reacționează la vaccin.
Sunt anumiți caței care pot avea o reacție alergică la una din tulpinile vaccinului. Reacția alergică se manifestă în general prin edemul epiteliului capului, a regiunii perioculare sau a botului, prin respirație accelerată, hipersalivatie și agitația cățelului. În acest caz, trebuie să vă prezentați de urgenţă la cabinetul veterinar.